Zöld Medicina | Piros Medicina | Fehér Medicina | Egészséges fogyás | Komplementer medicina | Zöld italok | Bios Slim | MegaFood | Cukorbetegség | Gyógygombák | Vércukor | Lúgosítás
Vitaminok | Matuzalem | Unicity franchise | Gyermekvitamin | Szívbetegségek | Sport | WEBÁRUHÁZ | Gyógygomba webáruház | DrTihanyi.com
Egészséges fogyás, fogyókúra, tartós fogyás.
  • A hagyma

A vöröshagyma, a fokhagyma, a póréhagyma egyaránt a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozik. Ki más, mint a világ legnagyobb botanikusa, Linné sorolta be az akkor ismert hatezer növényfaj közé helyesen. Talán a legöregebb a póréhagyma, mert már egy négyezer éves báránypörkölt receptjében is szerepel egy Babilonban talált ékírásos agyagtáblán.

Európában a görögök és főként a rómaiak terjesztették el. Afrikában, az ókori Egyiptomban a hagyma alapvető élelmiszernek számított. Különös, misztikus tulajdonsággal ruházta fel a hagymát a mitologikus gondolkodás (tehát még jóval a vallások megjelenése előtt).

Pl. a vöröshagyma távol tartja a betegségeket, a fokhagyma a híres vámpírűző, a tűzbe dobott hagyma elűzi a balszerencsét, hagymával álmodni jót jelent.

Ha hagymát szelünk, egy jellegzetes, magas kéntartalmú vegyület kerül a levegőbe, a tiopropán-kéndioxid. Ettől elered a könnyünk, és a könny ugyan az, ami nagy bánatkor, fájdalom esetében vagy akár nagy örömünkben, meghatottságunkban jelenik meg a szemünk sarkában. Hát hogyne tulajdonítottak volna neki különleges tulajdonságot, „mágikus hatásokat”.

Minden részét felhasználjuk, még a barna héját is. Teának kiváló köhögés csillapító. Féreghajtó hatását már az ókorban is ismerték. Magas illóolaj tartalma miatt a légzést könnyíti, a lázat csillapítja.
 
Mivel illóolaj tartalma igen magas, ezért pl. epekövességben, megtört epehólyaggal élők nem nagyon tudják fogyasztani, mert puffadást, epegörcsöt okozhat. Szelén és szilícium tartalma sem elhanyagolható. Paracelsus, a középkor legnagyobb orvosa valóságos patikának tartotta. Ízületi fájdalmakra,  torokgyulladásra ajánlotta és ez is helyes megfigyelése volt, Illóolajai csökkentik a magas vérnyomást.
 
C-vitamint, B vitaminokat, valamint számottevő mennyiségben foszfort, rezet, cinket, magnéziumot és káliumot is tartalmaz. Illóolajai főleg olajban, zsírban oldódnak jól ki, ezért alapja az olajban párolt hagyma sok-sok ételnek.

Már napi fél hagyma rendszeres fogyasztása is véd az infarktussal szemben. Természetes antibiotikus hatása révén, az antibiotikumok felfedezése előtt a fertőző betegségek legjobb ellenszereként tartották számon.

Az Újvilágba  a Mayflower-rel érkezett meg Európából a hagyma, cserébe kaptuk a krumplit, a kukoricát, a burgonyát, a dohányt, stb.
 
Az a hagyma a legízletesebb és a leghatásosabb, ami a legtöbb könnyet csalja a szemünkbe és a legjobban csíp. Ilyen a méltán világhírű makói hagyma is. Aki teheti, az naponta fogyasszon el egy fél fej hagymát minden nap.


Cimkék:

Ajánlott Cikkek

  • Hozzászólások

antioxidáns cukorbetegség diéta diétás diétás ételek egészséges egészséges fogyás életmód étrend fehérje fogyás fogyásnak fogyasztó gyulladás csökkentés gyulladás csökkentő gyümölcs keringési betegség koleszterin kövér krónikus gyulladás lúgosító magas vérnyomás mediterrán diéta mozgás olivaolaj omega 3 zsírsav rost sport súlyfelesleg túlsúlyos zöldség zsír zsírégetés

s