Sokan nem is tudják, de a retek rengeteg egészségre gyakorolt jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Nem csupán a gyökere gazdag tápanyagokban, hanem a levele is, sőt, a levelekben több C-vitamin, fehérje és kalcium található, mint a gyökérben. A levelek használhatók a vese és bőr rendellenességeinek kezelésére, a rák elleni küzdelemben és a rovarcsípések okozta fájdalom és duzzanat enyhítésére. 

A retek gazdag folsavban, C-vitaminban és antocianidinekban. Ezek a tápanyagok rendkívül hatékony rákellenes élelmiszerré teszik. Úgy tartják, a retek hatásos a száj, bél, vese és gyomor rákos megbetegedése elleni küzdelemben. 

C-vitamin, cink, B-vitamin és foszfortartalmának köszönhetően nagyon hatékony a bőr betegségeinek kezelésében, mint például kiütések, vagy száraz bőr. A nyers retekpép nyugtató és frissítő arcpakolásként használható. Diétázók számára is hasznos, hiszen alacsony a kalória-, koleszterin- és zsírtartalma. Rostokban gazdag és rengeteg vizet tartalmaz, valamint magas ballasztanyag tartalmának köszönhetően hasznos az aranyér és székrekedés kezelésében is. A retek leve segít megnyugtatni az emésztőrendszert és méregtelenítőnek is kiváló.

A retek segít tehermentesíteni a légutakat, így kiváló étel asztmásoknak, valamint hörgő fertőzés vagy arcüregi problémák esetén. Tisztító hatása miatt előnyös mind az epehólyag, mind a máj számára. Olyan kénalapú kémiai anyagokat tartalmaz, melyek szabályozzák a bilirubin és epe, valamint enzimek és savak termelését és kiválasztását, továbbá segít eltávolítani a felesleges bilirubint a vérből.  Emiatt kiváló méregtelenítő szer a szervezet számára. Ezen felül nyugtatja az epehólyagot és májat, miközben védi őket a fertőzésekkel szemben. 

A sárgaság kezelésében is nagyon hatékony, ha azt a vörösvérsejtek fokozott szétesése okozza, mivel képes megállítani a vörösvérsejtek pusztulását. Erre a kezelésre azonban a fekete retket részesítik előnyben. 

A retek természetes vízhajtó, ezért hatékony a húgyúti fertőzések megelőzésében és leküzdésében. A retek leve segít megszüntetni az húgyúti vagy húgyhólyagfertőzéssel járó égető érzést, mivel kiválóan tisztítja a vesét. 

A retek fogyasztható nyersen vagy főzve, fogyasztható a leve és salátákhoz adva is kiváló.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!