Megdöbbentő és sokkoló tanulmány látott napvilágot az elmúlt napokban. A tanulmány készítői (Pennington Biomedical Recearsh Center, Louisiana) 17 000 férfi és nő életstílusát analizálták 13 éven keresztül és arra az eredményre jutottak, hogy azok, akik a nap legnagyobb részét ülve töltik, 54%-kal nagyobb eséllyel halnak meg szívinfarktusban.

Kiderült, hogy nem is ez az első tanulmány a témában, hiszen egy 1953-ban készített angol kutatás is azt találta, hogy a buszsofőrök (akik egész nap ülnek) kétszer akkora eséllyel halnak meg szívinfarktusban, mint a gépkezelők, akik szinte egész nap állnak.

{$up_uri}Fogyas/sittingretro.jpg



Ráadásul, ami a leginkább megdöbbentő, hogy az ülés egy önálló rizikófaktor, és független attól, hogy a nap maradék részében mennyit edzünk, sportolunk vagy hogyan táplálkozunk.

Ez jól mutatja, hogy maga az élet és az emberi szervezet mennyire összetett rendszer, mennyire törekszik az egyensúlyra és nem tolerálja a szélsőséges kilengéseket. A napi 10-12 óra „tespedést” tehát nem lehet ellensúlyozni azzal, hogy este leugrunk egy órára a konditerembe. Gondoljunk erre minden olyan alkalommal, amikor napközben beszállunk a liftbe, hogy lemenjünk egy emeletet, vagy beülünk az autóba, hogy kiszaladjunk ebédelni a sarki falatozóba. Ez utóbbi megjegyzés természetesen csak az egészségesekre vonatkozik.

Használjunk ki minden lehetőséget napközben, munka közben is, hogy dolgoztassuk kicsit testünket, hiszen a lustaság az életünkbe is kerülhet!
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!