Koleszterin

Az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek közti kapcsolat

Az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek közti kapcsolat

A Lancet (a világ egyik legtekintélyesebb folyóirata) pár éve számolt be egy vizsgálatról, melyben majdnem 900 ezer ember vett részt. Azt vizsgálták, hogy a testtömeg index (BMI) és a plazma koleszterin szint között milyen összefüggés van. A BMI egy viszonyszám, ami nem mindig pontosan tükrözi a test valódi zsírtartalmát, mert annak is magasabb lehet a BMI értéke, akinek pl. a sok sportolástól erőteljesebb az izomzata.
A halolaj fogyasztás jótékony hatásai

A halolaj fogyasztás jótékony hatásai

Naponta 1-3g halolajat kellene elfogyasztanunk, vagy a hét négy napján 20 dkg tengeri halat. A halolaj omega-3 zsírsavakban gazdag. Az omega-3 zsírsavak jótékony hatásai a következők.
Kritikus tápanyagok az agynak

Kritikus tápanyagok az agynak

A hosszú láncú omega-3 zsírsavak (Ecosapentaenoic acid = EPA, Docosahexaenoic acid = DHA) kritikus fontosságúak az agy és a szemek megfelelő működéséhez. A tipikus „nyugati étrend” meglehetősen szegény a jó minőségű omega-3 zsírsavakban, helyette nagy mennyiségben tartalmaz különböző feldolgozott növényi olajokat.
Koleszterin a "vádlottak padján"

Koleszterin a "vádlottak padján"

A koleszterin, mint a szívinfarktus és a stroke betegségek első számú főbűnöse, már kb. harminc éve ül a vádlottak padján. De próbáljunk kicsit gondolkodni, hátha a per újra tárgyalására van szükség. A vérplazma koleszterin szintje egyforma értéket mutat a vénákban és az artériákban is. Mégis az arterioszklerózis kizárólag csak az artériákban alakul ki, a vénákban soha. Ha a koleszterin a fő bűnös, akkor hogyan lehetséges ez?
Koleszterincsökkentés statinokkal?

Koleszterincsökkentés statinokkal?

Pár évvel ezelőtt az emberek többsége még nem is hallott róluk. Ma már milliók szedik világszerte a koleszterincsökkentő statin gyógyszereket annak érdekében, hogy elkerüljék a szívinfarktust és az agyvérzést.
Rostok és a fogyás

Rostok és a fogyás

A tartós, egészséges fogyás elérésében nagyon fontos szerepük van a rostoknak. A rostok elsődleges és legismertebb tulajdonsága, hogy egészséges telítettség érzést adnak fogyasztóiknak, ezáltal megszűnhet a plusz kalóriák bevitele.
< 1. oldal (összesen: 4) Rendezés: